Selecteer een pagina

Ludmilla

Recent is in de nalatenschap van Ida Simons (1911-1960) libretto en partituur gevonden van de korte opera ‘Ludmilla’, eenmalig opgevoerd in kamp Westerbork in juni 1944.

Deze Parodistische Ritteroper in einem Akt van Willy Rosen, met muziek van Erich Ziegler, was het onderdeel na de pauze van het zesde en laatste avondvullende programma van Gruppe Buhne, een cabaret ensemble dat tussen juli 43 en juni 44 onder leiding van Max Ehrlich optrad in Westerbork. Het kreeg de bizarre ondertitel Leichen am laufenden Band.

‘Ludmilla of Lijken aan de lopende band’ is een korte parodistische opera van Willy Rosen met muziek van Erich Ziegler – met drie ridders, een jonkvrouw, een page en koor en ballet – en is opgevoerd in Westerbork door het gezelschap van Max Ehrlich, met o.a. Otto Aurich, Franz Engel, Esther Philipse en Jetty Cantor.

Dit cabaretgezelschap was zonder twijfel het beste dat er op dat moment in Europa bestond. Met acteurs, entertainers, liedschrijvers en muzikanten/componisten die in het Berlijn en Wenen van de jaren ’20 en ’30 al grote bekendheid genoten en die, op de vlucht voor de Nazi’s, in Nederland terechtkwamen, vervolgens in Westerbork en die op een enkeling na allemaal in de vernietigingskampen zijn vermoord.

Optreden in revue of cabaret betekende tijdelijk uitstel om op transport te worden gesteld. Maar uiteindelijk zijn ook alle artiesten uit Westerbork weggevoerd. Transporten vonden meestal op dinsdagochtend plaats, op dinsdagavond waren de concerten, revues en cabaretsketches. De Gruppe Bühne rond Max Ehrlich verzorgde zesmaal zo’n ‘bonte avond’, de laatste in juni 1944, met na de pauze deze teruggevonden opera.

De heropvoering van “Ludmilla’, onder de werktitel ‘Total Verrückt of Cabaret in de hel’ wordt momenteel voorbereid door Eva Buchmann (regie), Marcel Worms (muziek), Mirjam Groote Gansey (decor), Jorine van Beek (kostuums) en Ben Hurkmans (dramaturgie).

Verwachte speelperiode: vanaf voorjaar 2019

Muzikale leiding: Marcel Worms
Regie:Eva Buchmann
Dramaturgie: Ben Hurkmans
Decor: Mirjam Grote Gansey
Kostuums: Jorine van Beek

Deze productie wordt mede mogelijk gemaakt door: